×
TRAŽI
StudentskiKutak.com
istraživanje pitanja
 o životu i Bogu
Odnosi

Šta da se radi sa samoćom

Umesto da se skrivaju ova prazna osećanja, evo šta da se radi sa usamljenošću…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Pisac: Ashleyne Seitz

Osećao sam se usamljeno dok sam sedeo u svojim kolima, gde je treštala muzika uz otvoren prozor. Osećao sam je u prepunoj prostoriji, okružen smehom i prijateljima. Osećao sam je usred noći, bilo u svojim snovima ili kada bih iznenada ustajao u mraku.

Usamljenost. To je svima nama poznato osećanje.

Osećanja usamljenosti se mogu pretvoriti u strah od usamljenosti. A strah od usamljenosti se može pretvoriti u izbegavanje usamljenosti. i onda konačno šaljete 1000 poruka dnevno, utapajući svoja osećanja u alkohol ili video igrice, ili stupate u vezu sa ljudima koje čak ni ne znate--sve jer ne želite biti sami na svetu čak ni na par minuta. Ili možda radite upravo suprotno--zatvarate se u svoju sobu i potpuno ignorišete svet da bi izbegli bilo kakav kontakt sa ljudima. Jednom kada se osetite usamljeno, onda je gotovo nemoguće izaći iz svoje samoće, jer ste...sami.

Izreka kaže:" Srce svačije zna jad duše svoje; i u veselje njegovo ne meša se drugi." (Izreke 14:10) U osnovi, svako od nas je odvojen od drugih, iako se u određenoj meri možemo razumeti ipak osećamo tu razdvojenost. Niko u potpunosti ne razume kako je to biti ti. Bez obzira kako reaguješ na nju, usamljenost može biti veliki, bolan problem za sve nas.

Šta uzrokuje usamljenost?

Da li ste se ikada pitali za šta smo stvoreni? Biblija kaže da nas je Bog "instalirao" za veze, zajednicu. Često idealiziramo ljubavne veze a čak i prijateljstva, misleći da kada bi samo našli pravu osobu onda nikada više ne bi bili sami. Ali usamljenost može podjednako da postoji i kod srećnih bračnih drugova. Ne samo da smo "instalirani" na konekcije sa ljudima, nego i sa Bogom. Čak ni bogatstvo, dostignuća i čast nisu dovoljni da nas sačuvaju od samoće. Pop kultura je puna primera; bujanje razvoda, samoubistva i upotreba droge kvare pejzaž Holivuda. Takođe postoje priče u Bibliji koje govore o oba slučaja, o ljudima koji su imali sve a ipak su se osećali usamljeno, i o drugima koji ništa nisu imali ali su u približavanju Bogu našli sve što im je bilo potrebno.

Solomon je bio kralj Izraela kome je Bog dodelio neizmernu mudrost. On je bukvalno imao sve: ogromne gomile zlata, džinovsku palatu i stotine žena i ljubavnica. Mislili bi da je Solomon morao biti najzadovoljniji čovek na svetu! Međutim, on je bio napisao knjigu o tome kako je život besmislen: " A kad pogledah na sva dela svoja što uradiše ruke moje, i na trud kojim se trudih da uradim, gle, sve beše taština i muka duhu, i nema koristi pod suncem." (Propovednik 2:11) Možete čuti u ovoj izjavi njegovu usamljenost i očajanje!

Kao poređenje, jednog dana kada je Isus hodao kroz grad, sreo Ga je gubavac. Gubavci su tada bili deset puta strašniji nego sada; ljudi su bili prestravljeni da se ne zaraze. Gubavci su bili izopštenici i odbačeni, često napušteni od strane prijatelja i porodice prisiljeni da prose za malo hrane. Zamisli u sebi ovog gubavca kako sedi u prašini i prljavštini, ignorisan od strane prolaznika. Nije imao kome da se obrati i bio je siromašan. Ustao je, prišao Isusu, pao na svoja kolena nasred ulice i zamolio da bude očišćen. Isus je dotakao gubavca - osobu koju teško da je iko dotakao već godinama - i iscelio ga. Sada društveno prihvatljiv, čovek je bio ushićen i išao je unaokolo pričajući svima o tome, mada mu je Isus bio dao drugačije instrukcije. Iznenada je njegov život imao radost i smisao, uprkos činjenici da još uvek nije imao ništa i nikoga. Šta je to sasvim promenilo svet ovog nekadašnjeg izgnanika? Samo jedan kratak susret sa Isusom.

Nismo stvoreni da budemo sami

Stvoreni smo da imamo zajedništvo sa Bogom.

To je jedna od stvari koja nas može izvući iz naše usamljenosti, jer smo stvoreni da bi imali to zajedništvo. Taj jedan susret sa Isusom, ko je Bog, je doneo smisao, utehu i radost u život tog gubavca, dok svi dragulji, zlato i žene sveta nisu donele smisao Solomonovom životu. Posedovanje ličnog odnosa sa Bogom menja sve; to je odgovor na naš problem usamljenosti.

Da li to znači da nas posedovanje zajedništva sa Bogom štiti od osećanja usamljenosti do kraja života? Ne. Jednostavno rečeno, sistem je slomljen. To je komplikovana priča o kojoj možete više naučiti ovde, ali naš svet je oštećeno mesto. Naši gresi i žudnja da živimo odvojeno od Boga nas razdvajaju od Boga. U svetu ne možemo da iskusimo život na onaj način kako je to bilo zamišljeno, bez usamljenosti ili zla ili tuge ili straha.

I šta sada?

Uprkos činjenici da je usamljenost realnost ljudskih bića koja je bez trenutnog izlečenja, postoje dve stvari koje mogu pomoći ovde i sada:

Zajednica: kako se nositi sa samoćom

Pošto smo stvoreni za međuljudske odnose, veliki deo suočavanja sa samoćom je zapravo biti deo zajednice. Nijedan prijatelj vas neće spasiti ponovne samoće, ali kada ste okruženi ljudima kojima je stalo do vas zbog onoga ko vi jeste (a ne zbog vašeg tela, veština, novca ili sposobnosti da dobro podnosite alkohol), to će vam pomoći da vidite da niste sami.

Zapravo, nauka ovo podržava: što više prijatelja imaš i što si više povezan, to ti je zdravlje bolje. Sve što trebaš da uradiš je da izguglaš "Zdravstvene koristi od prijateljstva". Brene Brown, istraživač i stručnjak za međuljudske odnose, to objašnjava ovako: "Ja međuljudski odnos definišem kao energiju koja postoji među ljudima kada osećaju, vide, čuju i nešto vrednuju; kada mogu dati i primiti bez osude; i kada izvlače podršku i snagu iz međuljudskog odnosa." Deljenje svog života sa ljudima koji te vole ti pomaže da vidiš van svoje perspektive i daje smisao tvom životu kojeg se možeš setiti u trenucima samoće.

Neko ko razume tvoju usamljenost

Nekada je teško razumeti kako je moguće da ti verovanje u Boga kojeg ne možeš videti može pomoći da se osećaš manje usamljenim u petak uveče. Ali Biblija kaže da Bog nikada neće napustiti Svoju decu, i da je blizu svima koji prizovu Njegovo ime. Bog te voli i žudi da ima zajedništvo sa tobom. On želi da Mu dođeš kada si usamljen!

I ne samo to, nego razume. Kada je Isus prolazio kroz najgore sate Svog života pred raspeće, Njegovi prijatelji su Ga napustili i čak glumili da Ga ne poznaju. Isus zna kako je to biti usamljen. Biblija kaže: " Gospod je blizu onih koji su skrušenog srca, i pomaže onima koji su smernog duha." (Psalam 34:18) Kako bi se osećao kada bi znao da u svojim najdubljim trenucima samoće, nisi sam? Bog koji te je stvorio je sa tobom i nikada te neće napustiti!

Možeš to imati

Greh koji nas razdvaja od života u svetu bez samoće je ono što nas sada drži podalje od Boga. Bez obzira koliko si dobar ili koliko se jako trudiš, ne možeš da prevaziđeš tu razdvojenost. Bog je poslao Isusa na zemlju s ciljem da uspostavi naš odnos sa Njim - Biblija kaže da je Isus došao da bi povezao ljude slomljenih srca. Isus, savršeni Sin Božiji, je umro zbog tvojih greha tako da bi ti mogao biti čist poput onog gubavca; više nisi izopštenik ili odbačeni nego dete Božije. Tim Keller, pastor i pisac, je rekao ovo o tome kako nas Bog posmatra: "Jedine oči koje te mogu videti do dna, vole te do neba." Bog vidi tvoje najgore momente i voli te podjednako; On želi da Mu dođeš.

Da li želiš da započneš odnos sa Bogom i dozvoliš Mu da ti pomogne u trenucima samoće? To možeš učiniti upravo sada verujući Mu i ako Ga prihvatiš u svoj život kroz molitvu, gde Mu jednostavno govoriš. Bog poznaje tebe i tvoje srce, tako da su Mu reči manje važne od stava s kojim ih izgovaraš. Evo jedna predložena molitva:

Gospode Isuse, želim Te poznavati lično. Hvala Ti što si umro na krstu za moje grehe. Otvaram Ti vrata svoga života i molim Te uđi kao moj Spasitelj i Gospod. Uzmi pod Svoju kontrolu moj život. Hvala Ti za oproštenje mojih greha i što si mi dao večni život. Hvala Ti što si samnom i za izreku da me nećeš nikada napustiti. Molim te mi pomozi da osećam Tvoju prisutnost.

 Upravo sam zamolio/la Isusa da uđe u moj život (slede korisne informacije)…
 Možda bih voleo/la da pozovem Isusa u svoj život, molim vas da mi ovo bolje objasnite…
 Imam pitanje ili komentar…

PODELI:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More