×
TRAŽI
StudentskiKutak.com
istraživanje pitanja
 o životu i Bogu
Pitanja o životu

Suočeni sa velikom neminovnošću

Kako da se bez straha suočimo sa smrću i umiranjem…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Napisao Brendon Market (Brandon Markette)

Ako postoji neko iskustvo koje povezuje ljude tokom čitave istorije i širom sveta, onda je to smrt. Smrt je nešto sa čime svi moramo da se suočimo – ne postoje ni vežbe, ni dijete, niti tehnike u meditaciji, niti neka suma novca koja nam može pomoći da je izbegnemo. Smrt nas sve izjednačuje.

Konačnost smrti, zajedno sa nesigurnošću da li postoji život posle smrti, mnogima donosi strah. To vidimo svuda oko nas dok svim silama pokušavamo da zaustavimo taj proces starenja. Nadamo se da će sledeća pilula, sledeća operacija, ili sledeće genetsko otkriće biti ključ produžetka našeg života.

Suočiti se sa smrću u miru

Međutim, ne osećaju svi strah i nesigurnost kada se nađu suočeni sa smrću. Pre nekoliko godina jedan moj prijatelj imao je susret sa ovim bezličnim neprijateljem. Kada mu je bilo šesnaest godina, rekli su mu da ima rak stomaka. Lekari su bezuspešno pokušavali da mu pomognu koristeći sva sredstva koja su im bila na raspolaganju. Za godinu i po dana, Rob je boravio u tri različite bolnice u dva različita grada. Za to vreme izgubio je 40 kilograma i svu kosu. On je bio bolesnik koji ležao u bolnici ali je bilo i perioda kada je samo po potrebi dolazio u bolnicu. Na žalost, posle 18 meseci, više ništa nije moglo da se učini za njega.

Pošto su stigli do kraja svojih mogućnosti, Robovi lekari su učinili jedinu stvar koja im je još preostala. Poslali su ga kući da pokuša da uživa u poslednjim danima svog života. U tom trenutku, bio sam užasno tužan, uplašen od gubitka dragog prijatelja i besan na Boga. Bio sam besan što ga Bog nije izlečio. Takođe sam bio besan što će Rob propustiti mnogo toga.

Zapanjujuće je bilo to što Rob nije osećao gnev kao i ja. Zapravo, on kao da je iščekivao ovu strašnu sudbinu sa uzbuđenjem koje neko oseća kada se nađe na prvom sastanku. Do dana današnjeg, kada pomislim na njegov mir usred oluje, ja osetim strahopoštovanje.

Njegov mir nije bio neki urođeni, ležeran pogled na život. Niti je proizašao iz nekog bezbrižnog stava. Već je poticao od odluke koju je Rog doneo samo nekoliko meseci pre nego što mu je uspostavljena prvobitna dijagnoza. Sa tom odlukom, Rob je pronašao mir sa Bogom.

Rob je znao kako

Mir koji je Rob stekao, pronašao je u Bibliji. U poslanici Rimljanima, on je pročitao da, „su svi zgrešili i lišeni su Božije slave“ (Rimljanima 3:23). Takođe je pročitao „Jer plata za greh je smrt, a Božiji milosni dar je večni život u Hristu Isusu“ (Rimljanima 6:23).

Isus je onaj o kome je Isaija govorio kada je pisao: „I ime će mu biti divni Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mira“ (Isaija 9:6). Princ mira je došao na zemlju kako bi svaka osoba mogla da dobije mir sa Bogom. Rob je odlučio da poveruje u Isusa i ovaj mir je postao potpuno očigledan.

Naša odluka

Rob nije jedina osoba koja mora da donese ovu odluku, svi bismo morali to da učinimo. Moramo doneti odluku da li hoćemo da prihvatimo Božiji dar večnog života. Ako odbacimo Božiji dar, osuđeni smo na duhovnu smrt – večnu razdvojenost od Boga. Mađutim, ako prihvatimo, onda je večni život naš.

Dok ovaj večni život ne znači da ćemo izbeći fizičku smrt, možemo se mnogo lakše suočiti sa smrću znajući da nas ona vodi u večni život na nebu. Ovo je istina koju je Rob otkrio, a posledično zajedništvo sa Bogom je iz korena promenilo stvar. Ovo je istina koju sam ja otkrio, a zajedništvo sa Bogom svakodnevno menja stvari u mom životu.

Ako ste suočeni sa smrću, i imate pitanja o životu posle smrti, ili ste možda suočeni sa životnim borbama, i dalje možete imati mir i nadu. Molim vas pogledajte: Lično poznavanje Boga.

 Kako upoznati Boga…
 Imam pitanje ili komentar…

PODELI:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More