×
TRAŽI
StudentskiKutak.com
istraživanje pitanja
 o životu i Bogu
Pitanja i odgovori

Da li ima puno kontradikcija u Bibliji?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Pitanje: "Da li ima puno protivrečnosti u Bibliji?"

Naš odgovor: Iako neki tvrde da je Biblija puna kontradikcija, to jednostavno nije tačno. Broj očiglednih protivrečnosti zapravo je izuzetno mali za jednu knjigu takve veličine i obima kao što je Biblija. Očigledna odstupanja koja postoje više potiču radoznalost nego što stvaraju štetu. Ne dotiču se bilo kog značajnijeg događaja ili predmeta vere.

Evo primera takozvane kontradikcije. Pilat je naredio da se na krst na kojem je visio Isus postavi znak. Tri evanđelja beleže šta je napisano na tom znaku:
     U Mateju: "Ovo je Isus, kralj Jevreja."
     U Marku: "Kralj Jevreja."
     U Jovanu: "Isus iz Nazareta, kralj Jevreja."

Stil izražavanja je drugačiji, otuda i očigledna kontradikcija. Izvanredna stvar je, međutim, što sva tri pisca opisuju isti događaj i to detaljno - Isus je razapet na krst. U ovome se svi slažu. Oni čak beleže da je na krstu postavljen znak, a značenje znaka je ista u sva tri iskaza!

Šta je sa tačnom formulacijom? U originalnom, grčkom jeziku Evanđelja nisu koristila znake navodnika, kao što to danas koristimo da bi ukazali na direktan citat. Pisci Evanđelja su davali indirektni citat, koji bi objasnio fine razlike u odlomcima.

Evo još jednog primera očigledne kontradikcije. Da li je Isus bio dve ili tri noći u grobu pre Svog vaskrsenja? Isus je rekao, pre Svog raspeća: " Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći." (Matej 12:40) Marko beleži još jednu izjavu koju je dao Isus: " Evo idemo u Jerusalim, i Sin čovečji predaće se glavarima svešteničkim i književnicima i osudiće Ga na smrt, i predaće Ga neznabošcima; I narugaće Mu se, i biće Ga, i popljuvaće Ga, i ubiće Ga, i treći dan ustaće." (Marko 10:33-34)

Isus je ubijen u petak, a vaskrsenje je otkriveno u nedelju. Kako to mogu biti tri dana i tri noći u grobnici? Potrebno je znati da je to bila uobičajena jevrejska stilska figura govora u Isusovo vreme kada se bilo koji deo dana ili noći računao kao pun dan i puna noć. Tako da su se petak, subota i nedelja nazivali kao tri dana i tri noći u Isusovoj kulturi. I mi danas govorimo na sličan način - kada na primer kažemo: „Proveo sam ceo dan u kupovini“, a da pri tom ne mislimo da smo bukvalno ceo dan tj. 24 sata proveli u kupovini.

Ovo je tipično za očigledne kontradikcije u Novom zavetu. Većina se razrešava detaljnijim ispitivanjem samog teksta ili proučavanjem istorijske pozadine.

 Kako upoznati Boga…
 Imam pitanje ili komentar…

PODELI:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More